Interaktív múzeumi élmény várja a látogatókat

A Tatabányai Múzeum bányászati és ipari skanzenje új életre kel


A Tatabányai Múzeum bányászati és ipari skanzenje új életre kel: 29 millió forintos fejlesztéssel interaktív múzeumi élmény várja a látogatókat.

A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen megújul, hogy a digitális kor elvárásainak is megfeleljen. Az április elején újranyitó múzeum kiállítása digitális innovációkat vezet be, beleértve egy virtuális kaszárnyát és interaktív információs kioszkokat. Ezáltal az intézmény új dimenziót nyit a tatabányai bányászat történetének bemutatásában.

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával megvalósuló 29 millió forintos beruházás célja a skanzen állandó kiállításának részleges megújítása és a látogatói élmény jelentős fokozása. Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese szerint a projekt során létrejött egy térképtár, amely a múzeum bányatérkép-gyűjteményét hozza közelebb a látogatókhoz, mind hagyományos, mind digitális formában. Emellett bevezetésre került egy virtuális kaszárnya és információs kioszkok, amelyek különböző médiumokon keresztül mutatják be a bányászat történetét és gyakorlatát.

A múzeum további tervei között szerepel egy műszaki felújítás és egy új fogadóépület kialakítása. A fogadóépületben egy virtuális skanzenbemutató és egy új kiállítás is helyet kap, amely a tatabányai bányászat történetét fogja bemutatni a kezdetektől a bezárásig.

"A mostani fejlesztésekkel nem csupán a múltat idézzük meg, hanem a jövőbe is tekintünk. Célunk, hogy a skanzen a technológiai újításokkal még inkább vonzó célponttá váljon a különböző korosztályok számára" - mondta Kiss Vendel.

A megújult kiállítások már 2024 április elején látogathatók, így a közönség személyesen is részese lehet a skanzen lenyűgöző átalakulásának.